Οι σημειώσεις του Μάλτε Λάουριντς Μπρίγκε

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.3

Κριτικές

3

Συγγραφέας Rilke Rainer Maria
Εκδόσεις Κίχλη
ISBN 9786185004804
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.com.cy, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 3
ID #51938 | ημερομηνία: 2021-05-08
akantareads | 62 κριτικές

Αριστούργημα

"Οι Σημειώσεις του Μάλτε Λάουριντς Μπρίγκε" είναι ένα μεγάλο μωσαϊκό που σχετίζεται με τα πάθη, τη μοναξιά, τις αναμνήσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις του αφηγητή, ενός εικοσιοχτάχρονου Δανού ευπατρίδη που, έχοντας χάσει την περιουσία του, ζει στα όρια της φτώχειας και έρχεται στο Παρίσι με την ελπίδα να αφιερωθεί στη λογοτεχνία. Το έργο γράφτηκε το 1910 και θεωρείται το πρώτο μοντέρνο μυθιστόρημα της γερμανόφωνης και, γενικότερα, της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Θυμίζει άλλοτε χρονικό, άλλοτε εξομολόγηση, συχνά ημερολόγιο ή και ποιητική πρόζα. Παρά την αποσπασματικότητα της αφήγησης, υπάρχουν ισχυρά συνδετικά στοιχεία: η ματιά του μοναχικού περιπατητή, που έλκεται από τις σκληρές πλευρές της πόλης, και ι μελαγχολία που τον έχει διαποτίσει γίνονται το έδαφος πάνω στο οποίο φύεται και θάλλει ο στοχασμός για το άλγος της συνείδησης, η αγωνία για τα ζητήματα της ύπαρξης. Επιπλέον, στον Μάλτε ο αποσπασματικός τρόπος γραφής αντανακλά την απουσία της δυνατότητας να υπάρξει πια μια ολοκληρωμένη, συνεκτική εικόνα της πραγματικότητας. Εκφράζοντας το πνεύμα της εποχής του, ο Ρίλκε γίνεται ένας από τους πρώτους φορείς του μοντέρνου στη λογοτεχνία αλλά συνάμα και της νεωτερικής αίσθησης του κόσμου.

ID #32735 | ημερομηνία: 2020-08-21
natnat | 769 κριτικές

fin de siecle

Πρωτοποριακό κείμενο στην αυγή του μοντερνισμού. Είναι απίστευτο αυτό που έχει κάνει ο Ίσαρης εδώ, και με τη μετάφραση, και με το χωρισμό του έργου σε κεφάλαια ώστε να διευκολύνει τον αναγνώστη. Η δουλειά αυτή κάνει χρήσιμη τη νέα έκδοση του έργου αυτού, μιας και στην έκδοση από Ροδακιό δεν υπήρχαν ούτε τούτα τα σημεία, ούτε οι υποσημειώσεις, που επίσης βοηθούν.

ID #14979 | ημερομηνία: 2020-07-10
Γιάννης Δρούγος | 50 κριτικές

Μεγαλειώδες έργο της παγκόσμιας πεζογραφίας

Θεωρείται το πρώτο μοντέρνο μυθιστόρημα της γερμανόφωνης πεζογραφίας και προπομπός του ρεύματος του Υπαρξισμού. Η σπαρακτική εξομολογητική ημερολογιακή γραφή του Ρίλκε, δίνει φωνή σε έναν σπουδαστή που ζει στο Παρίσι και αποτυπώνει σκέψεις, όνειρα και ματαιώσεις, μοναξιά και απόγνωση. Εξαίρετη μετάφραση από τον Αλέξανδρο Ίσαρη.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (137)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (122)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (102)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (101)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία