Reviews

14

Followers

3

Following

8

Βιβλία

1

Reviews

14

Followers

3

Following

8

Αγαπημένα βιβλία

1

Reviews

Για μια χούφτα βινύλια (Μεταίχμιο pocket)Μέτριο -

Δεν υπάρχουν και πολλά να πεις, γιατί δε σου μένουν και πολλά, καθώς δεν μου δόθηκε τίποτε για να το πάρω μαζί μου. Προσωπικά κουράστηκα να διαβάζω για δίσκους, για δίσκους και για δίσκους... Βαρέθηκα! Είμαι εντελώς ανίδεη για την εποχή, για τους ροκάδες, για τα βινύλια και για τα υπόγεια μαγαζάκια με τις συλλογές, που έχουν θαφτεί στη λήθη μετά το τέλος των 80'ς. Υπόθεση άνευρη, που έμπαζε σε αρκετά σημεία, χαρακτήρες ρηχοί και κουραστικοί, βιαστικό και αμήχανο κλείσιμο. Όχι, δε μου άρεσε τίποτε ιδιαίτερα, πέραν της βόλτας στα στενά της Αθήνας, κάτω από τους ρυθμούς μιας μακρινής και νοσταλγικής εποχής. Μέτριο -

1

Ο Στόχος - Δευτέρα ΠαρουσίαΚαλό -

Πολύ καλή, άριστη σχεδόν, γραφή, αλλά μέχρι εκεί. (Αναρωτιέμαι μήπως ο συγγραφέας θα έπρεπε να δοκιμάσει και να δοκιμαστεί σε κάτι διαφορετικό) Κάπου ανάμεσα στο μέτριο και στο καλό.

1

Η πενθεράΚαλό

Κάτι που σε αρκετά μέρη μου άφηνε την εντύπωση πως παρακολουθούσα επεισόδια από τις εφτά θανάσιμες πεθερές, κάτι που η δική μου πεθερά ήταν άγιος άνθρωπος και την υπεραγαπούσα, κάτι που έμπλεκε πολλά πράγματα, σε σημείο να κουράζει και να σε μπερδεύει, δεν θα έλεγα πως το απόλαυσα ιδιαίτερα, παρόλο που σίγουρα είναι καλογραμμένο και με αρκετή δόση χιούμορ. Καλό, απλώς.

1

Oι Τρεις ΆσοιΚαλό

Τόσο καλό, όσο και αρκετά από τα προηγούμενα βιβλία της πολυγραφότατης συγγραφέως που διάβασα. Άλλωστε θεωρώ πως αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της, η συνέπεια ως προς αυτό που έχει να δώσει, χωρίς να παρεκκλίνει από την επιτυχημένη και εμπορική συνταγή. Και γιατί να το κάνει εξάλλου, αφού αρέσει αυτό που δίνει; Έχει το κοινό της, τους ακόλουθους, τους φαν, τον κόσμο της. Δεν περιέχει εκπλήξεις η γραφή και η υπόθεση, δεν σου δίνει τίποτε καινούργιο, είναι ένα μυθιστόρημα που πατάει σε κοινότυπες φόρμες, που θα σε περάσει από διάφορα στάδια επεξεργασίας του κόσμου και θα σε οδηγήσει με ασφάλεια στο τέλος, αφήνοντάς σου μια αισιόδοξη νότα για τη ζωή. Καλό.

3

Ο Βασιλιάς τηςΠολύ καλό

Βασιλιάς του εαυτού του, Βασιλιάς της Ελένης, Βασιλιάς της χώρας, και Βασιλιάς της Συμφοράς... Η ιστορία του Μενέλαου, από τη στιγμή που μαζί με τον αδελφό του Αγαμέμνονα καταφεύγουν στο νησί της Πιτυούσας. Το μεγάλωμά του μέσα στην ελεύθερη και ουτοπική κοινωνία, ο χαρακτήρας που διαμόρφωσε και του έδωσε αυτήν την ιδιαίτερη οπτική πάνω στη ζωή, η σχέση του με την Ελένη, η διακυβέρνηση ενός κράτους, οι ευθύνες που ποτέ δε ζήτησε, αλλά τον βαραίνουν απίστευτα... Η προσωπική μαρτυρία του πάνω σε μία χιλιοειπωμένη ιστορία, δοσμένη με τόση αμεσότητα και γλαφυρό, ενίοτε αιχμηρό και ειρωνικό λόγο, μας μεταφέρουν πάραυτα στην ομηρική Ελλάδα. Το βρήκα τρομερά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Πολύ καλό.

1

Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχαΜέτριο+

Την εποχή που το διάβασα, λίγο μετά που μεταφέρθηκε με τη μορφή σήριαλ στην τηλεόραση, και καθώς η αναγνωστική μου εμπειρία ήταν ελάχιστη, το βρήκα φρέσκο, ανάλαφρο, διασκεδαστικό, έξυπνο και καλογραμμένο. Τώρα, πολλά χρόνια μετά και όπως έχω εκτεθεί σε εκατοντάδες ανάλογου είδους και ύφους μυθιστορήματα, μου φάνηκε απλοϊκό, ξεπερασμένο και βαρετό σε αρκετά σημεία, με αποτέλεσμα να το αφήσω στην άκρη για να χαριστεί με την πρώτη ευκαιρία. Ίσως είχε να μου πει πολλά όταν ήταν επίκαιρο. Όμως πρέπει να παραδεχτώ πως ακολουθούσε μια μόδα, η οποία τώρα, εμένα τουλάχιστον, δεν με αγγίζει ούτε στο ελάχιστο. Μέτριο+, μόνο γιατί κάποτε θυμάμαι πως γελούσα όταν το διάβαζα.

0

ΓκέμμαΑριστούργημα

«Ο έρωτας είναι γνώση. Ο έρωτας είναι ευγένεια και αρχοντιά. Είναι το μειδίαμα της σπατάλης ενός φρόνιμου Άσωτου, πως η φύση ορίζει το αρσενικό να γίνεται ατέλειωτη προσφορά και θεία στέρηση για το θηλυκό. Το θηλυκό να κυνηγάει τις τύψεις του. Στον έρωτα όλα γίνονται για το θηλυκό. Η μάχη και η σφαγή του έρωτα έχει το νόημα να πεθάνεις το θηλυκό, και να το αναστήσεις μέσα στα λαμπρά ερείπια των ημερών σου. Πάντα σου μελαγχολικός και ακατάδεχτος…» (Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;) Αριστούργημα.

0

Έγκλημα στο Εξπρές ΟριάνΑπίστευτα καλό

Αχ, που είναι εκείνες οι καλές εποχές όπου τα πάντα διέθεταν ποιότητα και φινέτσα, και κυρίως η λογοτεχνία, ακόμη κι εκείνη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Μπουχτίσαμε πια στις βωμολοχίες, στα ερωτικά πολύπλευρα και στις σκηνές όπου εναλλάσσονται η βία και η βία, με τη βία να επικρατεί της βίας. Αντισυμβατικοί και ιδιόρυθμοι ήρωες, ναι, αλλά γιατί η ιδιορυθμια θα πρέπει να στερείται γούστου και ευγένειας; Κλασικό αριστούργημα, δοσμένο με μαεστρία και ταλέντο, από μια γυναίκα που πολλοί θαύμασαν κι πλήθος άλλοι προσπάθησαν να μιμηθούν, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Απίστευτα καλό.

1

Ο άνθρωπος κιμωλίαΜέτριο

Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...Λ Το βρήκα, Κινγκ μου θυμίζει και μάλιστα όχι τόσο πετυχημένο αντίγραφο, δευτεροκλασάτων έργων του. Δεν το αποκλείω από τους λάτρεις του συγκεκριμένου είδους, όμως ας κρατάνε χαμηλά τις προσδοκίες τους, παρόλο το μάρκετινγκ και τα εγκώμια που του πλέκουν. Μέτριο.

1

ΚουτσόΜέτριο

Εντάξει παιδιά, το παραδέχομαι. Μπορεί να θεωρείται αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αλλά εμένα με κούρασε τόσο πολύ και σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπόρεσα να το καταλάβω ούτε στο ελάχιστο. Δεν είμαι της βαριάς κουλτούρας και μάλλον είμαστε ασύμβατοι και με τον Κορτασαρ και με το έργο του. Αναμφισβήτητα καλό, για κάποιον άλλο. Για μένα απλώς καλογραμμένο μεν, αλλά μπερδεμένο και κουραστικό. Μέτριες εντυπώσεις.

0

Ο αλχημιστήςΜέτριο

Μπλα, μπλα, μπλα.... μπλα, μπλα, μπλα... Μερικές πιασάρικες ατάκες, λίγες φιλοσοφίες του αέρα, αισιόδοξο και ενθαρρυντικό κλίμα, τα πάντα μπορείς να καταφέρεις και οταν κινείται η "χείρα" σου, σίγουρα θα κουνηθεί και η Αθηνά, πού θα πάει... και, voilà, η μαγική συνταγή για την επιτυχία... Κλασικό; Αριστούργημα; Σοβαρά τώρα; Επαναλαμβανόμενο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αφελές και κάπως ανόητο. Μέτρια η γενική εντύπωση.

2

PsychoΜέτριο

Δεν μπορώ να εξηγήσω τον λόγο, αλλά η ιστορία μου άρεσε περισσότερο μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Χίτσκοκ. Σαφώς και είναι ένα δυνατό βιβλίο, αλλά του έλειπε εκείνο το μαγικό άγγιγμα που κατέστησε την ταινία κλασική και διαχρονική. Το βιβλίο πάλι, είναι απλώς ένα θρίλερ που δεν καταφέρνει να αναπαραγάγει το έντονα αγωνιώδες και κλειστοφοβικό κλίμα στο οποίο σε φυλάκιζε η ασπρόμαυρη εικόνα. Μέτριο, από μένα.

0

Η κλέφτρα των βιβλίωνΠολύ καλό

Αν και δεν συμπαθώ διαίτερα τα βιβλία που αναμασούν τον πόλεμο, τον όποιο πόλεμο, καθώς είναι ένα θέμα που μου αφήνει πάντα δυσάρεστα συναισθήματα, αυτό θα έλεγα πως είναι ένα δυνατό βιβλίο που κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και την εύνοιά μου. Καλό.

0

Η σιωπηλή ασθενήςΜέτριο

Δεν πλησίασε καν τις προσδοκίες που είχα σχηματίσει για την ιστορία του. Αργό και αρκετά κουραστικό σε πολλά σημεία. Μου άφησε ανεπαρκή και μάλλον μέτρια εντύπωση.

4